Blogi > 4G- ja 5G-verkko – mitä nämä tarkoittavat puhelinomistajalle?

4G- ja 5G-verkko – mitä nämä tarkoittavat puhelinomistajalle?

5G-verkko alkaa realisoitumaan pitkän odotuksen jälkeen! Vuoden 2020 lopussa Traficom ilmoitti, että ideaalitilanteessa jopa 67 prosenttiin Suomen kotitalouksista olisi saatavilla 100 megainen 5G-verkko.

5G-verkko tarkoittaa erittäin nopeaa puhelinverkkoa, joka voi käyttää noin 10-kertaista tiedonsiirtonopeutta 4G:hen verrattuna. Suurin osa puhelimistamme käyttää 4G-verkkoa ja kotiverkossa käytämme omaa WiFiä. Jatkossa kuitenkin 5G-verkko voi kattaa koko kodin verkonkäytön sekä liikkuvan netin.

5G-verkko mahdollistaa myös internetin laajenemisen esineisiin, kuten itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, terveydenhuollon automaattisiin valvontalaitteisiin ja edistyneeseen teollisuusautomaatioon.

Nykypuhelimet käyttävät enimmäkseen 4G-verkkoa

Suurin osa nykypuhelimista sisältää 4G/LTE-verkon. 4G ja LTE tarkoittavat käytännössä samaa asiaa. Nykyisin verkko toimii riittävästi esimerkiksi sujuvaan videon katseluun sekä tiedostojen lataamiseen.

4G:stä on myös nopeampi versio, 4G+/LTE+, jota uusimmat laitteet pystyvät hyödyntämään. Useimmiten puhelimen ruudulla näkyy ilmoitus joko 4G+ tai LTE+ verkosta. 4G+/LTE+ verkon nopeus voi olla jopa kolminkertainen 4G:hen verrattuna, mutta eroa tavallinen käyttäjä ei välttämättä huomaa, sillä 4G on usein riittävä puhelimen peruskäyttöön.

Netin nopeus 4G-verkossa nousee vähintään 100 tai 200 megabittiin sekunnissa. 5G-verkossa nopeus voi nousta jopa 1 000 megabittiin eli yhden gigabitin nopeuteen.

Mitä 5G-verkko mahdollistaa?

5G-verkko mahdollistaa täysin uusia palveluita AR- ja VR-teknologioita hyödyntäen sekä tehokkaamman suoratoiston ja livepelaamisen.

Suoratoisto ja livepelaaminen
Tehokas verkko mahdollistaa katkeamattoman 4K-videoiden suoratoiston ja livepelien tehokkaan näytön. 5G-verkossa viive on huomattavasti lyhyempi kuin nykyisissä verkoissa, jolloin juuri lyhyttä viivettä vaativat toimet, kuten verkkopelaaminen ja suoratoistaminen, toimivat mutkattomasti. 5G-verkon kautta muiden kanssa pelaaminen on erittäin sujuvaa paikasta ja laitteesta riippumatta.

AR = Lisätty todellisuus
AR (augmented reality) tarkoittaa lisättyä todellisuutta eli reaaliaikaiseen ympäristöön voidaan lisätä virtuaalitodellisuuden avulla lisäelementtejä. Yrityksien palveluvalikoimassa voi jatkossa nähdä yhä useammin AR-teknologiaa hyödyntäviä palveluita.

Esimerkiksi AppStoresta löytyy jo useita AR-teknologiaa hyödyntäviä appeja, kuten IKEA Place. IKEA Place -appin avulla voit kuvitella, miltä IKEAn tuotteet näyttävät omassa kodissasi!

VR = Virtuaalitodellisuus
VR (virtual reality) eli virtuaalitodellisuus taas tarkoittaa keinotekoisesti luotua todellisuutta, jota voidaan katsoa virtuaalilasien avulla. Virtuaalitodellisuudessa pelaaminen ja videoiden katselu on ollut jo jonkin aikaa mahdollista, mutta laadukkaimmille VR-laseille tehdyt pelit ovat usein olleet kevyitä ja testimielessä toteutettuja pelejä. Jatkossa peleistä voidaan tehdä entistä monimutkaisempia ja todentuntuisia.

AR- sekä VR-sovellukset siirtävät paljon dataa verkon yli, ja aikaisemmin mainittu viiveen esiintyminen haittaa käyttökokemusta. Kun viivettä ei huomaa lähes ollenkaan, esimerkiksi etäohjattavien koneiden käyttö on erittäin tarkkaa ja helppoa. Esimerkiksi sairaaloissa on nykyään käytössä etäohjattavia leikkausrobotteja.

Tehokkaampi WiFi
Kodin Wifi-reititin on myös mahdollista liittää erittäin tehokkaaseen 5G-verkkoon. Verkko nopeuttaisi merkittävästi muun muassa nettisivujen latautumista sekä isojen tiedostojen siirtymistä. Suoratoistopalveluja pystyy katsomaan ilman yhteyden pätkimistä.

Verkon ruuhkautuminen suurtapahtumissa historiaa?
Kymmenien tuhansien ihmisten kokoontuessa esimerkiksi musiikkifestivaalille, nykyisen verkon puitteissa kuormitus on niin suuri, että yhteyttä ei todennäköisesti saa ystävään suurimman ruuhkan aikana. Kun vihdoin pääsemme jälleen nauttimaan erilaisista suurtapahtumista, voimme huoletta käyttää puhelimella nettiä ilman katkoja. 5G-verkko helpottaa ruuhka-aaltoa, jolloin jopa striimaus ja surffailu olisi mahdollista.

Uudet puhelimet tukevat jatkossa 5G-verkkoa – Tapsan valikoimassa myös 5G-puhelimia

Vuonna 2020 julkaistut uudet puhelimet tukivat lähtökohtaisesti 5G-verkkoa. Myös iPhonen uusimmat iPhone 12 -julkaisut tukevat tehokasta 5G:tä.

5G-yhteyttä himoitessasi, täysin uuden puhelimen ostoon ei kuitenkaan välttämättä tarvitse lähteä! Esimerkiksi iPhone 12, iPhone 12 mini ja iPhone 12 Pro Max malleja löytyy myös tapsoitettujen puhelimien valikoimasta. Huomaathan, että valikoima vaihtelee, sillä puhelinmalli on hyvin suosittu myös uudistettuna.

Laitteiden ja palveluiden lisääntyessä on selvää, että 4G-verkkoliikenteen rajat tulee vastaan. Toistaiseksi kuitenkin tavallinen puhelinkäyttäjä pärjää vielä hyvin 4G-verkkoa tukevien puhelinmallien kanssa. Tutkaile uudistettujen puhelimien valikoimaa verkkokaupassamme!

Liity itapsan Kaveripiiriin ja saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi!
Voit poistua Kaveripiiristä milloin tahansa.



    Aihesanat:
    Blogin kategoriat
    Blogin pääsivulle
    Myy puhelimesi
    Ostamme puhelimesi, ehjänä tai rikkinäisenä.
    Myy puhelin
    Liity tapsan kaveripiiriin
    Saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.



      Tapsoitamme maailman puhelin kerrallaan
      Teemme puhelimista pitkäikäisiä niin ihmisten kuin ympäristön tähden.
      Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
      Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
      Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
      Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
      Huolto onnistuu myös postitse muutamassa päivässä
      Huolto onnistuu myös postitse muutamassa päivässä
      Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
      Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
      Katso iTapsan tarina