Blogi > Onko puhelimesi renki vai isäntä – säädä puhelimesi asetukset toimimaan itsesi parhaaksi

Onko puhelimesi renki vai isäntä – säädä puhelimesi asetukset toimimaan itsesi parhaaksi

Tuo elämäsi kaukosäädin. Aikasi ikoni. Unelmarenki, mutta pirullinen isäntä. 

Vuonna 1999 Star Trekin käsikirjoittaja David Gerrold teki hämmästyttävän tarkan ennustuksen. Paitsi että hän ennusti vuosikymmenien päähän oikeaan älypuhelimien tekniset ominaisuudet kamerasta puheentunnistukseen, hän näki synkät pilvet horisontin yllä.

Kuten jokainen itseään kunnioittava scifi-kirjailija, Gerrold ei tyytynyt ainoastaan hehkuttamaan uuden teknologian valoisia puolia. Hän ennusti myös, kuinka taskuun menevä laite tulisi nakertamaan ihmisten yksityisyyttä ja osoittautumaan riesaksi eli omien sanojensa mukaan olemaan ”pain in the ass” ihmisten arjessa.

Artikkelin julkaisuajankohtana some tuskin oli pilke murrosikäisen Zuckerbergin silmäkulmassa ja silloisen ”kotimikron” muistikapasiteetti mahtuisi tänä päivänä kynnenkokoiselle muistipiirille. Räiskintäpeli Doom kakkonen lainattiin kaverille 16 disketillä ja sitä rataa. Kasarilapset muistaa, ysärilapset tietää, z-sukupolvi: disketti on se neliönmuotoinen levy, johon törmää tänä päivänä enää tekstinkäsittelyohjelmien Tallenna-painikkeessa.

Pinna katkeaa ja hymy hyytyy

Ja niinhän siinä kävi. Kesällä 2018, kaksi vuosikymmentä myöhemmin Facebookin perustaja Mark Zuckerberg selitti kasvot kalpeina Yhdysvaltain senaatin kuultavana, miten somejätti kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä noin niin kuin Markin omasta mielestä.

Harvardin yliopiston opiskelijoille koodattu pikku portaali oli kasvanut 15 vuodessa suuremmaksi, mitä kukaan oli uskaltanut ennustaa, niin hyvässä kuin pahassa.

Samaan aikaan tutkimus toisensa perään toteaa, kuinka älypuhelimen ja somen liiallinen käyttö heikentää keskittymiskykyä, tekee ihmisestä malttamattoman, haittaa yönunia ja mitä kaikkea.

Tässä sitä ollaan. Mitä pieni ihminen asialle mahtaa? Paljonkin, sillä onneksi isotkaan jätit eivät ole läpeensä pahoja – tietenkään. Puhelimesta löytyy runsaasti asetuksia, joita muuttamalla voit säätää, kuinka suuri tai pieni riesa puhelin itsellesi on.

Laita siis puhelimesi toimimaan itsesi parhaaksi – eikä sinua vastaan. Kas näin…

Säädä iPhonesi toimimaan itsesi hyväksi

1. Sulje ilmoitukset

Avaa puhelimen asetukset ja valitse Ilmoitukset.

Ruudulle ilmestyy lista sovelluksista, jotka voivat lähettää sinulle ilmoituksia. Käy lista läpi sovellus kerrallaan ja estä kaikki ilmoitukset, mitkä suinkin mahdollista.

2. Poista kuvakkeiden huomiotäpät käytöstä

Viattomalta näyttävä pikku punainen pallero on suunniteltu vangitsemaan huomiosi. Ne lupaavat vapauttaa tirauksen hyvänolonhormooneja – jos vaikka mielitiettysi on tykännyt julkaisustasi tai sähköpostiluukkuun on kolahtanut kiinnostava kirje. Todellisuudessa niistä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Huomaat kyllä viestit, kun seuraavan kerran kirjaudut sovellukseen.

3. Optimoi etusivu

Valikoi ensimmäiselle sivulle vain tärkeimmät, päivittäin käytössä olevat sovellukset. Suositun siivousmentelmän kehittäjä Marie Kondo sanoisi luultavasti: heitä menee kaikki ne sovellukset, joita et rakasta. Hänen siivousfilosofiansa ydin on siinä, että sinun tulisi luopua kaikesta, mikä ei tuota iloa. Voit kokeilla samaa puhelimesi sovelluksille.

4. Ryhmitä applikaatiot

Sinullakin on todennäköisesti kymmeniä, ellei jopa satoja sovelluksia puhelimessasi. Niputa sovellukset ryhmiin esimerkiksi näin. Tällä tavalla saat kotivalikon näkymistä siistimmät ja – riippuen hieman luonteestasi – mielenrauha kasvaa taas hippusen.

5. Käytä hakutoimintoa

Kun sovellukset ovat kansioissa, niiden käynnistäminen vaatii askeleen tai pari aiempaa enemmän. Tämän takia tuotteliaisuushakkerit käyttävät hakutoimintoa sovellusten käynnistämiseen.

Kotinäytöllä hipaise ruutua ylhäältä alaspäin suuntautuvalla liikkeellä, ja hakutoiminto tulee esiin. Kirjoita sovelluksen ensimmäinen kirjain hakukenttään, ja luultavasti sovellus ilmestyy ruudulle saman tien.

Rutiinit on tehty rikottaviksi

Pelkkä puhelimen asetusten muuttaminen ei tietenkään ratkaise koko probleemaa. Jos koet olevasi liian kiinni puhelimessasi ja haluat vähentää puhelimen käyttöä, ota testiin nämä 7 pikavinkkiä, joilla vähennät puhelinriippuvuutta. Minkä tahansa elämäntapamuutoksen salaisuus piilee siinä, että olet valmis rikkomaan vanhoja rutiineja ja ottamaan käyttöön uusia tapoja, jotka tekevät sinulle hyvää.

Jos pidit juttua hyödyllisenä, tilaa uutiskirjeemme ja pysyt mukana maailman menossa.

Liity itapsan Kaveripiiriin ja saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi!
Voit poistua Kaveripiiristä milloin tahansa.



    Aihesanat:
    Android iPhone Sovellukset Tietoturva
    Blogin kategoriat
    Blogin pääsivulle
    Myy puhelimesi
    Ostamme puhelimesi, ehjänä tai rikkinäisenä.
    Myy puhelin
    Liity tapsan kaveripiiriin
    Saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.



      Tapsoitamme maailman puhelin kerrallaan
      Teemme puhelimista pitkäikäisiä niin ihmisten kuin ympäristön tähden.
      Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
      Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
      Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
      Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
      Huolto onnistuu myös postitse muutamassa päivässä
      Huolto onnistuu myös postitse muutamassa päivässä
      Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
      Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
      Katso iTapsan tarina