Blogi > Näin pidät huolta puhelimestasi – muista ainakin nämä 5 asiaa

Näin pidät huolta puhelimestasi – muista ainakin nämä 5 asiaa

On tilanteita, jolloin puhelimelle sattuneet vahingot olisi voitu välttää pienellä kustannuksella ja vaivalla. Nappaa Tapsan vinkit talteen ja voit säästää huomattavia rahasummia ja ärräpäitä!

1. Suojaa luurin näyttö näillä apuvälineillä

Puhelimen asianmukainen suojaaminen tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin rikkinäisen näytön vaihtaminen. Mikäli puhelimessa ei ole pudotessa näytön suojaa, näyttö menee suurella todennäköisyydellä rikki. Erityisesti panssarilasista on hyötyä siinä vaiheessa, kun luuri tippuu kovalle lattialle tai asfaltille.

Huonolla tuurilla puhelin saattaa kuitenkin pudota kulma edellä, jolloin ei paraskaan panssarilasi välttämättä auta. Ainoa keino tällaisessa tapauksessa on suojata puhelin myös suoja- tai lompakkokuorella.

Suojakuoria on markkinoilla monenlaisia, ja järeimmät sellaiset suojaavat puhelimesi näyttöä kolhuilta varsin hyvin. Kuoriin saa toki upotettua useampia kymppejä, mutta näytönkorjaukseen verrattuna kustannus on hyvin pieni.

Hanki suojakuoret ja panssarikalvot iTapsan verkkokaupasta >>

2. Lataa akkua oikein

Voit vaikuttaa luurisi akunkestävyyteen pienillä ratkaisuilla! Tärkein muistisääntö on yleisesti se, että puhelinta ei tarvitse seisottaa latauksessa useita tunteja, sillä akun optimaalinen lataus on 50-80 % välillä. Akkua ei siis joka kerta kannata ladata aivan täyteen eikä varaustasoa kannata päästää laskemaan kovin alhaiseksi.

Latauksessa on myös laitekohtaisia eroja. iPhone 8 ja uudemmat iPhone puhelinmallit tukevat pikalatausta, jolloin puhelimen voi huoletta ladata iPadin laturilla. iPhone 7 ja siitä vanhemmissa malleissa sen sijaan lataus tulee tehdä vain niiden omilla 1A/5w latauspistokkeilla.

Lue myös Pidennä akkusi käyttöikää ja unohda nämä myytit

3. Suojaa puhelinta suurilta lämpötilavaihteluilta

Pakkanen voi tehdä hallaa kaikille sähkövirtaa käyttäville laitteille. Kylmä ilma rasittaa laitetta, kun sähkön virtaus akun ja laitteen sisällä heikkenee – mitä kylmempi, sen nopeammin akku hyytyy.

Pikaohjeet pakkasella puhelimen kanssa toimimiseen:

  • Pidä puhelinta lämpimässä taskussa
  • Jos pakko puhua tai viestitellä, pyri tekemään se lyhyesti
  • Älä missään tapauksessa lataa heti kylmää puhelinta
  • Ulkoilun jälkeen anna puhelimen lämmetä ennen käyttöä

Myös kännykän käyttöä auringonpaisteessa tai jättämistä suoraan aurinkoon kannattaa välttää, sillä se voi pahimmassa tapauksessa rikkoa laitteen. Laitteen kuumentuessa, puhelin voi alkaa jumittaa ja toiminnot hidastuvat.

iPhone ilmoittaa ylikuumenemisesta, jolloin puhelimen käyttöä kannattaa rajoittaa siihen asti, kunnes puhelin on jäähtynyt. Android-puhelimet useimmiten sammuvat itsestään ja viestittävät käynnistyessään ylikuumenemisesta. Kun puhelin on jäähtynyt, alkaa se useimmiten toimimaan normaalisti.

Kylmettyneet ja kuumentuneet näytöt kestävät myös heikommin kolhuja, ja ovat alttiimpia näytön hajoamiselle. Tippumisvaarasta johtuen puhelinta kannattaa käyttää harkiten sekä erittäin kuumissa että kylmissä olosuhteissa.

4. Pidä puhelimen tietoturvasta huolta

Älylaitteet ovat lähtökohtaisesti melko turvallisia käyttää. Usein ihminen on itse se, joka aiheuttaa puhelimen tietoturvaan suurempia aukkoja.

Muista vaihtaa PIN-koodisi, jos sinulla on käytössä perinteiset 1234 tai 0000 koodit. Näin vältät ikävän yllätyksen puhelinlaskussa, jos puhelimesi varastetaan. Varas voi saada aikaa merkittävät kulut varastetulla SIM-kortilla.

Näin vaihdat PIN-koodin iPhonella:

  1. Avaa Asetukset
  2. Napsauta Mobiilidata
  3. Napsauta SIM-kortin PIN
  4. Napsauta Vaihda PIN
  5. Näppäile nykyinen PIN ja napsauta Valmis
  6. Puhelin pyytää näppäilemään uuden PIN-koodin kahteen kertaan. Napsauta lopuksi Valmis.

Näin vaihdat PIN-koodin Androidilla:

  1. Avaa asetukset
  2. Napsauta Suojaus (tai Turvallisuus)
  3. Napsauta SIM-kortin lukitus
  4. Muuta SIM-kortin PIN-koodi tai (puhelimen mallista ja Android-versiosta riippuen) Tai Asetukset
  5. Napsauta Näyttö
  6. Napsauta Näytön lukitus
  7. Pin-koodi

Aktivoi puhelimeen Find my iPhone tai Androidin vastaava Find My Device, jotta voit jäljittää puhelimen sen kadotessa tai joutuessa varkaan kynsiin. On myös suotavaa määritellä näytön avaukseen oma pääsykoodi tai ottaa käyttöön uudemmissa puhelinmalleissa oleva sormenjälkitunnistus. Näillä toimenpiteillä pelaat ainakin hiukan aikaa itsellesi, jotta ehdit sulkea liittymän (ja mahdollisesti tyhjentämään puhelimen omista henkilökohtaisista tiedoista).

Muista myös nämä:

  • Pidä puhelin ajantasalla – päivitä aina käyttöjärjestelmä ja sovellukset uusiin
  • Lataa sovellukset vain virallisesta sovelluskaupasta
  • Käytä varmuuskopiointia
  • Tietoturvaohjelman latausta kannattaa harkita Android-puhelimeen

Avoimet wifi-verkkoyhteydet, kuten kahviloiden, hotellien ja kauppakeskusten avoimet wifit, ovat lähtökohtaisesti turvattomia. Mikäli olet tottunut käyttämään näitä esimerkiksi ulkomaanmatkoilla, VPN-sovelluksen käyttäminen on tällöin suositeltavaa. Lyhenne tulee sanoista Virtual Private Network, ja sen tarkoituksena on suojata dataliikenteesi tietojenkalastukselta sekä salata sijaintisi.

5. Pidä puhelimen säilytyspaikat siistinä

Monet lataus- ja ääniongelmat johtuvat usein siitä, että erinäisissä puhelimen osissa on jotakin mikä ei sinne kuulu. Esimerkiksi latausportti ja mikrofoni ovat kuin mustia aukkoja, jotka keräävät moskaa sisälleen. Roskat voivat myös naarmuttaa puhelimen näyttöä sekä etu- ja takakameraa.

Roskien ja pölyn kertymistä puhelimen eri portteihin on vaikea välttää, mutta oikeanlaisella säilytyksellä on mahdollista vähentää. Laukkujen, reppujen ja housun taskujen pohjalle saattaa kertyä hiekkaa ja muuta roskaa. Suosittelemme säännöllisin väliajoin putsaamaan paikat, joissa olet tottunut puhelinta säilyttämään.

Jos esimerkiksi lataus tökkii, voit erittäin varovasti kokeilla putsata latausporttia puisella hammastikulla. Painotamme kuitenkin olemaan erittäin varovainen, ettei latausportti vahingoitu operaation yhteydessä. Jos olet yhtään epävarma putsauksen onnistumisesta, suosittelemme tuomaan puhelimen Tapsan hoivaan.

Jos puhelimen huoltotoimenpiteet ovat tällä kertaa jääneet unholaan, voit tuoda luurisi meille määräaikaishuoltoon. Putsaamme puhelimesi huolellisesti ja vaihdamme akun sekä suojakalvon uuteen – katso lisää luurisi määräaikaishuollosta sivuiltamme!

Liity itapsan Kaveripiiriin ja saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi!
Voit poistua Kaveripiiristä milloin tahansa.



    Aihesanat:
    Akun kunto Tietoturva
    Blogin kategoriat
    Blogin pääsivulle
    Myy puhelimesi
    Ostamme puhelimesi, ehjänä tai rikkinäisenä.
    Myy puhelin
    Liity tapsan kaveripiiriin
    Saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.



      Tapsoitamme maailman puhelin kerrallaan
      Teemme puhelimista pitkäikäisiä niin ihmisten kuin ympäristön tähden.
      Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
      Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
      Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
      Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
      Huolto onnistuu myös postitse muutamassa päivässä
      Huolto onnistuu myös postitse muutamassa päivässä
      Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
      Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
      Katso iTapsan tarina