Blogi > Kastuiko puhelin? Ei hätää, oikein annettu ensiapu pelastaa puhelimesi

Kastuiko puhelin? Ei hätää, oikein annettu ensiapu pelastaa puhelimesi

Putosiko puhelimesi pönttöön housuja kiinni napittaessa? Tai päättyikö laituri-selfiesessio kuvasarjaan kotirannan ahvenruohokasvustosta? Ei hätää, toivoa vielä on, jos sait ongittua puhelimesi äkkiä ylös ja noudatat puhelimen ensiapuohjeita!

Ensiapuohjeet, jos puhelin kastui

  1. Sammuta puhelin heti äläkä yritä enää käynnistää sitä.
  2. Jos puhelin tippui meriveteen tai makeaan nesteeseen, huuhtele se pikaisesti hanan alla.
  3. Irrota akku, SIM-kortti ja muistikortti, jos se on mahdollista.
  4. Älä missään nimessä lataa puhelinta tai kytke sitä tietokoneeseen.
  5. Vie huoneen lämpöön ja tee esikuivatus.
  6. Vie puhelin huoltoon mahdollisimman pian.
  7. ÄLÄ LATAA!

Kännykkää ei kannata yrittää käyttää tai ladata kastumisen jälkeen

Vaikka lainapuhelinta ei olisi käden ulottuvilla ja kännykän käyttö syyhyttäisi, puhelinta ei kannata käynnistää kastumisen jälkeen. Käynnistäminen voi aiheuttaa oikosulun, joka käräyttää puhelimen käyttökelvottomaksi. Jos puhelinta ei ole käytetty kastumisen jälkeen, se tulee vielä 90 %:n varmuudella kuntoon!

Jos olet kuitenkin käyttänyt puhelintasi kastumisen jälkeen, sen eloonjäämismahdollisuudet korjauksen jälkeen ovat 50–60 %.

Kaikista huonoin vaihtoehto kastuneelle puhelimelle on ladata sitä. Jos se on ollut kytkettynä tietokoneeseen ja ladannut akkua, sen kuntoon saamisen todennäköisyys on enää 25–30 %.

Puhelinta kannattaa myös kuivata omin päin huoltoa odotellessa

Jos huolto on jo ehtinyt sulkea ovensa kyseiseltä päivältä, tai kyyti kaupunkiin järjestyy vasta parin päivän päästä, voit kuivata puhelintasi muutamalla helpolla kotikonstilla. Puhelinta ei tulisi säilyttää märkänä, vaan kosteudesta olisi hyvä päästä eroon mahdollisimman pian.

Ensinnäkin kuivaa näkyvä kosteus puhelimesta esimerkiksi kangasliinalla, joka imee kosteutta eikä siitä lähde suurta määrää irtokuituja.

Toiseksi voit etsiä muovipussin tai esimerkiksi suljettavan ilmatiiviin rasian ja täyttää sen riisillä. Jonkun urbaanin legendan mukaan myös tästä voi olla apua. Muista kuitenkin kääriä aluksi puhelimesi talouspaperiin, jottei riisiä päädy laitteen sisään tai osien väliin. Laita sitten puhelimesi riisin sekaan siten, että se peittyy kokonaan. Tämän jälkeen sulje pussi tai rasia ilmatiiviisti. Anna puhelimen olla riisissä huoltoreissuun asti.

Riisiäkin parempi vaihtoehto olisi käyttää silikonigeelipusseja, joita löytyy monista eri tuotepakkauksista imemään kosteutta. Ymmärrettävästi niitä löytyy harvemmin kotoa valmiina, joten riisi on hyvä kokeilunarvoinen varavaihtoehto.

Älä kuitenkaan kokeile puhelimen kuivatusta lämmön avulla, sillä se voi aiheuttaa vain lisätuhoa. Unohda siis hiustenkuivaaja, sauna, uuni, nuotio, lämpöpuhallin tai muut lämmönlähteet.

Mitä jos puhelin putosi vessanpönttöön?

Tekevälle sattuu, ja välillä yhden jos toisen puhelin pääsee pulahdukselle vessareissun yhteydessä. Tällöin toki voi vain toivoa, että puhelin olisi pudonnut veteen housujen avausvaiheessa…

Montaa ymmärrettävästi ällöttää ajastus ensinnäkin käden laitosta pyttyyn ja toiseksi puhelimen käsittelystä, jos se on käynyt pöntössä. Tärkeää olisi kuitenkin ensisijaisesti saada se äkkiä pois vedestä, joten käsi vain perään ja käsidesi käyttöön operaation jälkeen!

Käsien pesun ja desinfioinnin yhteydessä tekisi varmasti mieli desinfioida myös pytyssä käynyt puhelin. Desinfiointiaineet voivat olla kuitenkin sen verran tymäkkää tavaraa, että ne alkavat liuottaa puhelimen liimauksia ja aiheuttavat taas lisäongelmia. Älä siis desinfioi puhelintasi. Huuhtele se mieluummin pikaisesti juoksevalla vedellä hanan alla.

Toivottomiltakin vaikuttavilla tapauksilla saattaa olla vielä toivoa

Jos pelastusoperaatiossa kestikin hieman kauemmin, ja puhelin oli uppeluksissa jonkin aikaa, tilanne saattaa näyttää melko toivottomalta. Peli ei kuitenkaan ole välttämättä vielä menetetty, jos puhelimelle tehdään yllä kuvatut ensiaputoimet ja se toimitetaan huoltoon.

Ammattimaisessa huoltoliikkeessä pystytään välillä ihmeiltä vaikuttaviin suorituksiin, ja voit vielä hyvin saada puhelimesi toimintakuntoon.

Puhelimesi kastuessa, etsi lähin iTapsasi ja tuo se meille huoltoon! Teemme vesihuollot kaikille merkeille.

Ennaltaehkäise kosteusvaurioita ja hanki vesitiivis puhelin

Jos puhelimesi on päässyt uimareissulle jo useamman kerran, kannattaa harkita vakavasti vesitiiviin puhelimen hankintaa. Esimerkiksi iPhone 7, 8, 8 Plus, X ja XR ovat pöly- ja roisketiiviitä. Niiden vedenpitävyysluokitus on IP67, eli ne kestävät vettä aina yhden metrin syvyyteen saakka, jopa 30 minuutin ajan. iPhone XS ja XS Max taas kestävät upotusta jopa 2 metrin syvyyteen 30 minuutin ajan.

iPhone XS, XS Max tai XR on myös loistava puhelin innokkaalle kahvila- tai ravintolakävijälle, joka pitää annostensa kuvauksesta. Ne nimittäin kestävät myös muiden tavallisten nesteiden, kuten limppareiden, oluen, kahvin, teen ja mehun, roiskeita. Vahingon sattuessa ne voi vain huuhtaista ja kuivata puhtaaksi.

Säästä siis tulevaisuudessa puhelimesi huoltokustannuksissa ja tutustu iTapsan vedenkestävien puhelimien valikoimiin!

Liity itapsan Sisäpiiriin ja saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi!
Voit poistua Sisäpiiristä milloin tahansa.Aihesanat:
Android Huawei / Honor iPhone Kosteusvauriot LG OnePlus Samsung Xiaomi
Blogin kategoriat
Blogin pääsivulle
Myy puhelimesi
Ostamme puhelimesi, ehjänä tai rikkinäisenä.
Myy puhelin
Liity tapsan sisäpiiriin
Saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.Tapsoitamme maailman puhelin kerrallaan
Teemme puhelimista pitkäikäisiä niin ihmisten kuin ympäristön tähden.
Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
Huolto onnistuu myös postitse tai noutohuoltona muutamassa päivässä
Huolto onnistuu myös postitse tai noutohuoltona muutamassa päivässä
Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
Katso iTapsan tarina