Blogi > Mistä älypuhelimen hiilijalanjälki syntyy – ja miten ympäristövaikutuksiin voi vaikuttaa?

Mistä älypuhelimen hiilijalanjälki syntyy – ja miten ympäristövaikutuksiin voi vaikuttaa?

Puhelinten valmistus aiheuttaa melkoisen rasituksen ympäristölle.

Puhelinten valmistus aiheuttaa melkoisen rasituksen ympäristölle. Esimerkiksi Apple ilmoittaa yhden iPhone X -puhelimen hiilidioksidipäästön olevan 79 kg. Siis saman verran kuin uudehko henkilöauto saastuttaa 800 kilometrin matkalla. Päästölukema sisältää valmistuksen, logistiikan, käytön ja kierrätyksen.

Valtaosa päästöistä syntyy tuotannon yhteydessä, joka kattaa noin 80 % päästöistä. Noin 15 % aiheutuu puhelimen arkipäiväisestä käytöstä. Päästöjen lisäksi kannattaa muistaa, että komponenttien valmistukseen tarvitaan harvinaisia mineraaleja, joita louhitaan eri puolilla maapalloa. Kuljetuksista ja kierrätyksestä aiheutuvat päästöt ovat vain muutaman prosentin luokkaa.

Valmistajat ilmoittavat kyllä tekevänsä toimenpiteitä pienentääkseen hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi Apple ilmoittaa tekevänsä työtä aiheeseen liittyen. Sen mukaan esimerkiksi pakkausmateriaalista nykyään 55 % on valmistettu kierrätysmateriaaleista, ja puhelimen kaikki ruostumattomat teräsosat on kierrätetty. Valitettavasti nämä toimenpiteet eivät tässä mittakaavassa kuitenkaan riitä poistamaan isompaa ongelmaa.

Suurin ongelma puhelinten lyhyt käyttöikä

Onko taskussasi aina uusin malli? Vaikka uudet ominaisuudet kuinka kihelmöisivät sormenpäissä, uuden puhelimen hankintaa kannattaa ehkä seuraavan kerran lykätä. Ainakin, jos haluat olla ekologinen. Älypuhelinten suurin ympäristöongelma on se, että niiden käyttöikä jää lyhyeksi, tavallisesti vain muutaman vuoden mittaiseksi.

Ennen uuden puhelimen ostoa kannattaa siis harkita, jos vaikka mieluummin vaihtaisi akun. Akun vaihtaminen antaa puhelimeen uutta potkua ja voi tehdä siitä uudenveroisen.

Sama päätee hajonneeseen näyttöön: parempi vaihtaa viallinen osa kuin koko puhelin.

iTapsan heinäkuussa 2019 teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että noin kaksi kolmasosaa todennäköisesti korjauttaisi rikki menneen näytön mieluummin kuin ostaisi uuden. Tämä on ympäristön kannalta hyvä uutinen.

Ole ekologinen ja osta käytetty

Ympäristöystävällistä on myös käytetyn puhelimen ostaminen.

Käytettyjen puhelinten markkinat ovat parantuneet viime vuosien aikana huimasti. Nykyään käytetyn puhelimen voi ostaa turvallisesti verkkokaupasta, joka on erikoistunut käytettyjen puhelinten ostoon ja myyntiin. Ennen jälleenmyyntiä puhelimet tarkistetaan ja huolletaan, mikä pienentää huomattavasti ostajan riskiä.

Yritykseltä ostettaessa käytetylle puhelimelle saa usein myös takuun. Esimerkiksi meidän verkkokaupasta ostettuihin käytettyihin puhelimiin saat vakiona 12 kk huoltotakuun, mikä on sama kuin valmistajien myöntämä takuu uusiin puhelimiin. Lisäpanostuksella takuuta on mahdollista laajentaa jopa 24 kk saakka.

Muista myös, että vanhasta puhelimesta voit saada tuntuvan korvauksen vaihdon yhteydessä. Jopa yli puolet vastaajista kertoo jättävänsä vanhan puhelimen kaappiin lojumaan hankittuaan uuden. Ympäristöystävällisempää olisi kierrättää tai antaa puhelin vaihdossa.

Käytettyjen puhelimien suosio kasvaa etenkin nuorten keskuudessa. Kyselytutkimuksen mukaan, mitä nuorempi vastaaja, sen myönteisemmin hän suhtautuu käytetyn puhelimen hankintaan. Jopa 30 % alle 24-vuotiaista ostaisi ”erittäin tai melko todennäköisesti” uudenveroiseksi huolletun, käytetyn puhelimen.

Käy sinäkin katsomassa, millaisia puhelimia verkkokaupassamme on tarjolla. Katso myös, paljonko saisit nykyisestä puhelimestasi vaihdossa.

Liity itapsan Sisäpiiriin ja saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi!
Voit poistua Sisäpiiristä milloin tahansa.Aihesanat:
Android iPhone
Blogin kategoriat
Blogin pääsivulle
Myy puhelimesi
Ostamme puhelimesi, ehjänä tai rikkinäisenä.
Myy puhelin
Liity tapsan sisäpiiriin
Saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.Tapsoitamme maailman puhelin kerrallaan
Teemme puhelimista pitkäikäisiä niin ihmisten kuin ympäristön tähden.
Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
Huolto onnistuu myös postitse tai noutohuoltona muutamassa päivässä
Huolto onnistuu myös postitse tai noutohuoltona muutamassa päivässä
Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
Katso iTapsan tarina