Blogi > iPhone 16 – Kaikki mitä tiedämme Applen seuraavasta puhelimesta

iPhone 16 – Kaikki mitä tiedämme Applen seuraavasta puhelimesta

Applen odotetaan julkistavan iPhone 16 mallistonsa syyskuun 2024 ensimmäisellä puoliskolla. Kokosimme tähän artikkeliin kaikki tiedot mitä seuraavalta iPhonelta voidaan yleisimpien huhujen perusteella odottaa.

Tarkkaa ja varmaa tietoa uudesta iPhone sukupolvesta ei ole vielä saatavilla, mutta Apple on toistanut tiettyjä painotuksia puhelimiensa kehityksessä aiempien mallien kohdalla ja niiden pohjalta voidaan ennustaa mikä seuraavassa iPhonessa voisi varmimmin olla uutta ja erilaista. Koska kyse on huhuista, kaikki tämän blogin tiedot voivat osoittautua enemmän tai vähemmän epätarkoiksi lopullisen julkistuksen tapahduttua.

Vinkkaamme lisää iPhone 16 uutisia ja tietoja muista iPhone uutuuksista Kaveripiiriläisillemme, joten mikäli et ole vielä jäsen niin ei muuta kuin liittymään tästä. Se on ilmaista, hyödyllistä ja ihanaa.

iPhone 16 huhutut ominaisuudet ja tiedot

 1. Julkaisupäivä: Ennakoitu julkistus 10. syyskuuta 2024 ja julkaisu 20. syyskuuta 2024 (USA)
 2. Näyttö: Aiempaa suurempi näyttö Pro ja Pro Max malleihin (6,3 ja 6,9 tuumaa)
 3. Kamera: Parannettu 48 megapikselin ultralaajakulmakamera, tilavideon tallennus kaikkiin malleihin
 4. Tallennuskapasiteetti: 256GB, 512GB, 1TB ja mahdollinen 2TB versio
 5. Prosessori: A18 piiri, parempaa suorituskykyä tekoälylle ja koneoppimisille
 6. Lisäominaisuudet: Uusi Capture-nappula nopeaa valo- ja videokuvausta varten

Milloin iPhone 16 julkaistaan?

Arvioitu iPhone 16 julkistuspäivä olisi 10.9.2024 ja se tulisi myyntiin Yhdysvalloissa 20.9.2024. Suomessa iPhone 16 voidaan odottaa tulevan myyntiin muutama päivä tämän jälkeen. Nämä eivät ole varmoja päivämääriä, mutta ne menevät yhteen edellisten iPhonen julkistus- ja julkaisupäivien kanssa.

iPhone 16: näyttö

Mikäli huhut pitävät paikkaansa, Apple on pitämässä iPhone 16 ja iPhone 16 Plus mallien koot samoina kuin niiden iPhone 15 versioissa, mutta kasvattamassa iPhone 16 Pro ja Pro Max näyttöjen kokoa.

Uudet huhutut iPhone 16 näytön koot ovat:

 • iPhone 16: 6,12 tuumaa (sama kuin iPhone 15)
 • iPhone 16 Plus: 6,69 tuumaa (sama kuin iPhone 15 Plus)
 • iPhone 16 Pro: 6,27 tuumaa (iPhone 15 Pro näyttö on 6,12 tuumaa)
 • iPhone 16 Pro Max: 6,86tuumaa (iPhone 15 Pro Max näyttö on 6,69 tuumaa)
 • Apple laajensi näytön yläosassa olevan Dynamic Island -kamera- ja ilmoitusalueen kaikkiin iPhone 15 malleihin ja iPhone 16 jatkaa samaa rataa. Jo aikaisempien iPhone mallien kohdalla on spekuloitu Face ID -kasvojentunnistuksen komponenttien sijoittamisesta näytön alle, jotta kameralle varattua lovea/reikää puhelimen näytössä voitaisiin pienentää. Ei ole vielä tiedossa toteutuuko tämä muutos iPhone 16 kohdalla.

  Näytön virkistystaajuudessa iPhonen perusmallit alkavat olla hintaansa nähden jo vanhentuneita ja iPhone 16 ei huhujen perusteella vielä tuo tähän parannusta. Suurelle osalle käyttäjistä tällä asialla ei ole suurta merkitystä, mutta ”virkeämpi” näyttö tekee animaatioista ja näytön selaamisesta sulavampaa.

  iPhone 16: koko

  Kasvava näyttö näkyy osittain myös kasvavana puhelimen kokona. Ensisijaisesti Applen on kerrottu hakevan tilaa suuremmalle näytölle ohentamalla puhelimien rungon kehyksiä. iPhone 16 Pro ja Pro Max mallit olisivat hieman pidempiä, marginaalisesti leveämpiä ja vähän painavampia kuin edeltäjänsä.

  Havainnekuva Pro Max mallien kokoerosta (tarkat mitat eivät ole tiedossa)

  iPhone 16: prosessori

  Vuodetuissa teknisissä tiedoissa Applen siruvalikoimasta vihjataan, että kaikki neljä iPhone 16 -mallia käyttävät samaa A18-piiriä, mutta Apple saattaa erottaa ne A18 ja A18 Pro piireiksi. Pro mallien A18 piirin odotetaan sisältävän päivitetyn Neural Engine -neuraalimoottorin suuremmalla ytimien määrällä, mahdollistaen parannetun suorituskyvyn tekoälyssä ja koneoppimisessa.

  iPhone 16: kamera

  Kehittyneempi kamera tuo usein selkeiten erot esiin edellisen ja uuden iPhone malliston välillä etenkin haastavissa kuvausolosuhteissa. Huhujen perusteella iPhone 16 kohdalla on luvassa, jos ei välivuosi, niin maltillisempi askel eteenpäin kameroiden kehityksessä.

  Perusmalleisssa on pääkamera (48 Mpix) ja laajakulmakamera (12 Mpix). Pro ja Pro Max malleissa laajakuvakamera parantuisi 48 megapikseliin. iPhone 15 Pro Maxin 5-kertainen optinen zoom saapuisi myös iPhone 16 Pro malliin.

  Perusmallien kamerat sijaitsisivat iPhone 12 tyylisesti jälleen allekkain. Apple tekee tämän muutoksen todennäköisesti mahdollistaakseen sen, että iPhone 15 Pro ja Pro Max puhelimien tavoin kaikki iPhone 16 mallit pystyisivät tallentamaan 3D-videoita katsottavaksi Apple Vision Pro -laseilla.

  iPhone 16: akku

  Puhelimen koon kasvaessa Apple saa mahdutettua Pro ja Pro Max malleihin isomman akun, mutta alustavien tietojen ja vuotaneiden kuvien perusteella parannukset akun kapasiteetissa olisivat vain muutamien prosenttien luokkaa. Akun kehitysloikkien vielä viipyessä Apple onkin keskittynyt pitämään puhelimen energiankulutuksen maltillisella tasolla, vaikka puhelinten ominaisuudet ja tehot kasvavat.

  Uusimmissa iPhone malleissa oleva USB Type-C latausportti mahdollistaisi nykyistä ripeämmänkin latausnopeuden eli selkeimmin parannettavaa Applella olisi iPhonen akun latureissa.

  Alalla on jo yli vuoden verran puhuttu siitä, että sähköautoissa yleisempi ”kerrosakku-tekniikka” olisi tulossa myös puhelimiin. Onnistuessaan tämä mahdollistaisi entistä pidempikestoisen akun mahduttamisen pienempään tilaan ja kehitysharppaukset voisivat olla hyvinkin merkittäviä. Huhuja siitä, että tämä olisi toteutumassa iPhone 16 kohdalla kyllä liikkuu, mutta merkit viittaavat silti vanhassa tekniikassa pysymiseen vielä tälle mallivuodelle. Seuraava akkujen sukupolvi kuitenkin lähenee.

  Uusi Capture -painike

  Applen on kerrottu kehittävän puhelimiinsa kosketukseen ja painalluksen voimakkuuteen reagoivia ”kapasitiivisia” painikkeita, jotka eivät mekaanisten nappuloiden tapaan painuisi alas, vaan olisivat kiinteitä ja tuntoherkkiä. On epäselvää valmistuvatko nämä uudet painikkeet iPhone 16 julkaisuun mennessä, mutta eräänlainen välimuoto uuden ja vanhan välillä saatetaan nähdä iPhone 16:ssa tuoreen Capture-painikkeen muodossa.

  Capture-painike tulisi virtanappulan seuraksi puhelimen oikealle puolelle. Sen tarkka käyttötarkoitus ei ole tiedossa, mutta sen on huhuttu liittyvän valo- ja videokuvaukseen. Painiketta pyyhkäisemällä voisi zoomata puhelimen kameralla lähemmäs ja loitommalle.

  iPhone 16: värivaihtoehdot

  Tietoja tulevan iPhone 16 väreistä ei vielä ole saatavilla, mutta on todennäköistä, että Apple jatkaa iPhone 15 malliston hillittyä ja luonnonsävyistä väripalettia myös iPhone 16 malleissa.

  Perinteisesti Apple on julkaissut kevääksi senhetkiseen iPhone mallistoonsa uuden värin, joka löytää tiensä myös seuraavaan malliin. Kannattaa siis pitää näitä silmällä myös iPhone 16 värejä ajatellen. iPhone 13 kohdalla uutuusväri oli alppivihreä ja iPhone 14 tapauksessa keltainen. iPhone 15 kohdalla on veikkailtu punaisen paluusta eli vuosia Applen käyttämää Product RED hyväntekeväisyysväriä, joka puuttui iPhone 15 julkaisuväreistä.

  Mitä iPhone 16 maksaa?

  iPhone 16 hinnat tarkentuvat julkistuksen yhteydessä, mutta vuosien varrella inflaatio ja kasvaneet komponenttikustannukset ovat nostaneet kunkin iPhone malliston hintaa edellisiin malleihin verrattuna etenkin lippulaivapuhelimissa. Uusimman iPhonen tapauksessa Apple teki kuitenkin poikkeuksen, sillä iPhone 15 -mallien hinnat olivat Suomessa joko samat tai hieman edullisemmat kuin iPhone 14 kohdalla.

  Tätä kirjoittaessa iPhone 15 hintahaarukka Applen omassa Suomen kaupassa on 989 – 1999 euroa mallista ja tallennuskapasiteetista riippuen. Vertailuksi edullisin iPhone 14 malli maksoi Suomessa 1039 euroa syksyllä 2022.

  Ottaen huomioon, ettei Apple ole hetkeen nostanut iPhonen hintoja, on todennäköisempää, että Apple nostaa hiukan iPhone 16 mallien hintoja kuin pitää ne entisellään.

  iPhone mallien hinnoitteluista pidemmällä aikavälillä kiinnostuneille voi olla merkillepantavaa, että kunkin iPhone sukupolven edullisin puhelin on ollut lähellä ensimmäisten iPhone mallien hintoja, kun huomioidaan rahan arvon muuttuminen. Vuonna 2008 Suomessa myyntiin tullut iPhone 3G maksoi lukkiutumattomana 700 euroa. Nykyrahassa vuonna 2023 iPhone 3G olisi maksanut noin 930 euroa.

  Nähdäänkö viimein iPhone 16 Ultra?

  Uusimpien iPhone mallien julkaisun alla spekuloidaan tiheään uusien iPhone mallien nimistä. Aiempina vuosina iPhone uutisia ja vuotoja seuranneet ovat voineet törmätä mallinimeen Ultra, joka joko korvaisi Pro Maxin tai tulisi viidenneksi malliksi iPhone perheeseen muiden puhelimien yläpuolelle.

  Varhaiset tiedot tänä vuonna julkaistavasta iOS 18 käyttöjärjestelmästä viittaavat siihen, että Apple jatkaa neljällä puhelimella ja huhut iPhone 16 Ultra mallista ovat laantuneet. Myös moni iPhone 15 kohdalla spekuloitu Ultran ominaisuus, kuten parannukset kameraan ja titaaninen runko päätyivät lopulta Pro Max malliin. On todennäköistä, että se on vastaisuudessakin iPhone malliston huipputuote.

   

  Liity itapsan Kaveripiiriin ja saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi!
  Voit poistua Kaveripiiristä milloin tahansa.   Liity tapsan kaveripiiriin
   Saat parhaat tarjoukset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.    Tapsoitamme maailman puhelin kerrallaan
    Teemme puhelimista pitkäikäisiä niin ihmisten kuin ympäristön tähden.
    Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
    Kaikki varaosat vastaavat alkuperäisiä varaosia
    Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
    Huoltotöille 24 kuukauden takuu (akuille 12kk)
    Huolto onnistuu myös postitse muutamassa päivässä
    Huolto onnistuu myös postitse muutamassa päivässä
    Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
    Huolto myymälässä odottaessasi, ilman ajanvarausta
    Katso iTapsan tarina