Käytätkö puhelintasi oikein talvipakkasilla? Näillä vinkeillä selviät!

Tuntuuko, että puhelin temppuilee pakkasten alkaessa kiristyä? Se on normaalia, sillä puhelin on erittäin altis lämpötilojen vaihteluille. Varsinkin puhelimen akku.
Näillä vinkeillä käytät puhelintasi oikein kovien pakkasten iskiessä ja vältyt suuremmalta harmilta.
Älä käytä puhelinta turhaan ulkoillessa
Puhelin on laite, jossa kulkee sähkövirtaa. Kylmä pakkasilma rasittaa laitetta, kun sähkön virtaus akun ja laitteen sisällä heikkenee – mitä kylmempi ilma on, sen nopeammin akku hyytyy.
Tästä syystä pakkanen voi aiheuttaa puhelimelle sen, että se reagoi hitaasti. Kosketusnäyttö voi temppuilla niin, että se saattaa tehdä vääriä toimintoja. Näin voi syntyä tunne, että puhelin on seonnut.
Useimmat puhelimet mittaavat niiden lämpötilaa, jolloin asteluvun painuessa nollan alapuolelle, puhelin voi kylmettyessään sammuttaa itsensä varmuustekijänä. Tällöin on parasta antaa puhelimen lämmetä rauhassa esimerkiksi taskussa tai sisällä ennen yritystä käyttää sitä.
Kylmentynyt näyttö kestää myös heikommin kolhuja, ja on näin alttiimpi näytön hajoamiselle. Tippumisvaarasta johtuen puhelinta ei kannata lainkaan ottaa esille esimerkiksi luistellessa.
Jos on kuitenkin pakko käyttää puhelinta kylmällä…
…yritä tehdä se mahdollisimman nopeasti! Varmista myös ulos lähdettäessä, että puhelimen akku on ladattu.
Sormet saattavat lisäksi palella, jos kännykkää näprää kylmässä. Puhelimen kosketusnäyttö ei välttämättä reagoi oikein tai ollenkaan kylmiin sormiin, sillä kylmien sormien sähkönjohtavuus on heikentynyt. Tällöin sormia kannattaa lämmitellä puhaltamalla niihin lämmintä ilmaa. Lämmitetyt hansikkaat tai älyhanskat voivat myös auttaa.
Säilytä puhelinta povitaskussa
Ulos suunnatessa puhelinta on parempi säilyttää lämpimässä paikassa, kuten povitaskussa. Puhelinta voi myös suojata lämpöä pitävällä villalapasella ja laittaa taskuun. Mitä lähempänä omaa kehoa puhelin on, sitä paremmin se kestää, kun suurempia lämpötilavaihteluita ei aiheudu.
Anna puhelimen lämmetä rauhassa
Kun siirryt ulkopuuhista takaisin sisätiloihin, houkutus voikin olla suuri tarkistaa ulkoilun aikana tulleet viestit ja somekanavat – älä tee sitä! Anna puhelimen rauhassa lämmetä hieman viileämmässä tilassa, kuten eteisessä, noin 15 minuutin ajan. Sen jälkeen anna puhelimen levätä vielä toiset 15 minuuttia huoneenlämmössä. Näin varmistat ettei kosteus tiivisty ja aiheuta vaurioita puhelimelle.
Älä lataa jääkylmää puhelinta
Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä – puhelinta ei kannata ladata jääkylmänä. Kylmää laitetta ladattaessa tai suoraan pakkasilmassa lataaminen voi rasittaa puhelimen akkua tai vioittaa sitä.
Kun laite tuodaan kylmästä lämpimään, laitteen sisälle on lisäksi saattanut tiivistyä kosteutta. Laitetta ladattaessa tämä voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa oikosulun tai jopa vaaran tulipalosta.
Akun vaihtaminen kannattaa
Nykyisten akkujen normaali käyttöikä on noin 1,5 – 2 vuotta. Käytön myötä akun latauksen maksimikapasiteetti laskee ja akku ei toimi enää yhtä hyvin kuin uutena.
Akun käyttöikää voi myös pidentää omalla toiminnalla >>
Jos akun kapasiteetti on laskenut alle 80 prosenttia tehokkuustasoltaan, ja akku tuntuu temppuilevan lämpimässäkin, kannattaa puhelimen akku vaihdattaa. Näin saat puhelimellesi taas lisää käyttöikää!
iTapsalla vaihdat puhelimesi akun helposti ja nopeasti:
iPhone akun vaihto >>
Samsung akun vaihto >>
Huawei / Honor akun vaihto >>
One Plus akun vaihto >>